Prebiotika förbättrar mikrobiomet i tarmen

  • Mikrobiomet i tarmen reglerar kroppens immunförsvar på ett mångsidigt sätt
  • Prebiotika främjar tillväxten av tarmbakterier som är fördelaktiga för tarmen
  • Polydextros är en prebiotika som ökar matmassan i tarmen och förebygger förstoppning

Prebiotika är en livlös och säker, fiberaktig kolhydrat som inte tas upp av kroppen. Den främjar tillväxten av gynnsamma tarmbakterier som till exempel laktobaciller och bifidobakterier. Prebiotika finns i modersmjölk, modersmjölksersättning och näring, bland annat svamp, sparris, lök, vitlök och sojabönor. Det finns indikationer på att prebiotika minskar förekomsten av luftvägsinfektioner hos småbarn.

Polydextros är en form av prebiotika. Den är en glukospolymer. Bakterierna i tjocktarmen använder polydextros som näring och polydextros ökar mängden nyttiga bifidobakterier i tarmen.

Polydextros ökar matmassan i tarmen och förebygger förstoppning. Polydextros tåls i allmänhet väl, men liksom övriga prebiotika kan den öka mängden tarmgaser och ge upphov till luftbesvär.

Polydextros ändrar alltså tarmens mikrobiom i en fördelaktig riktning. Mikrobiomet i tarmen reglerar kroppens immunförsvar och många andra funktioner på ett mångsidigt sätt och det forskas aktivt kring det. De nyaste undersökningarna har visat att mikrobiomet i tarmen även påverkar hjärnans funktion.