B12-vitamiini tukee ikääntyvää muistia

  • B12-vitamiinin puutetta esiintyy Suomessa pääsääntöisesti ikääntyvillä. Oireita ovat mm. anemia ja muistin ja tunnon häiriöt.

B12-vitamiini (kobalamiini) on vesiliukoinen vitamiini, jota ihminen saa vain eläinperäisestä ravinnosta kuten punaisesta lihasta, maitotuotteista ja kananmunista. B12-vitamiinia tarvitaan entsyymireaktioihin, jotka liittyvät DNA-synteesiin, rasvahappoaineenvaihduntaan ja myeliinin synteesiin.

B12-vitamiinin puutetta esiintyy Suomessa pääsääntöisesti ikääntyvillä. Noin 10 %:lla ikääntyvistä on todettu B12-vitamiinin puutos. Tämä johtuu yleensä vitamiinin imeytymisen häiriöstä, yleisimmin ns. mahalaukun atrofisesta gastriitista. Normaali ruokavalio sisältää riittävästi B12-vitamiinia, joka varastoituu maksaan. Ikääntyvän ihmisen ruokavalio voi kuitenkin yksipuolistua ja B12-vitamiini puute voi syntyä myös riittämättömästä saannista. B12-vitamiini puutos voi kehittyä kasvisruokavaliota noudattavilla.

B12-vitamiin puute aiheuttaa klassisesti anemian, jolle on tunnusomaista punasolujen suurentunut koko. Tärkeätä on korostaa, että B12-vitamiinin puutos aiheuttaa myös neurologisia oireita kuten muistin ja tunnon häiriöitä, lihasheikkoutta ja masennusta. Jos hoito aloitetaan myöhään oireet saattavat jäädä pysyviksi. Tämän vuoksi B12-vitamiin puutosta pitää osata epäillä ajoissa.

B12-vitamiinin puutoksen aiheuttama anemia todetaan normaalisti verenkuvan tutkimuksessa. Verenkuva ei kuitenkaan tunnista B12-vitamiinin alkavaa puutetta. B12-vitamiin puutos varmennetaan mittaamalla seerumin B12-vitamiin pitoisuus. Nykyään suositellaan ns. aktiivisen B12-vitamiinin mittausta (tutkimusnumero 1142).

B12-vitamiin puutos korjataan vitamiinihoidolla. B12-vitamiinia voidaan antaa pistoksena tai tabletteina riippuen puutoksen syystä. Ikääntyvillä voidaan käyttää ennaltaehkäisevästi vitamiinivalmisteita.