D-vitamiini vahvistaa vastustuskykyä

  • D-vitamiini vaikuttaa erityisesti luustoon ja elimistön puolustusmekanismeihin
  • Matala veren D-vitamiinipitoisuus liittyy alttiuteen sairastua flunssaan
  • D-vitamiinin puutos on yhdistetty lukuisiin sairauksiin

D-vitamiinin puute (seerumin 25-hydroksivitamiini D taso alle 50 nmol/l) on historiallisesti yhdistetty luustosairauksiin, sillä D-vitamiinin puute aiheuttaa lapsilla riisitautia ja aikuisilla luuston pehmenemistä. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiini vaikuttaa ihmisen puolustusmekanismeihin monella eri tavalla. Se aktivoi tehokkaasti luontaisia puolustusmekanismeja lisäämällä esimerkiksi virusten ja bakteerien kasvua estävän katelisidiini- nimisen peptidin määrää. D-vitamiini vaikuttaa myös hankittuun immuniteettiin säätelemällä T-solujen toimintaa. Se vahvistaa hengitysteiden epiteelisolujen toimintaa. D-vitamiini on yllättäen myös liiallista tulehdusreaktiota rajoittava aine.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, joilla on matala veren D-vitamiinipitoisuus sairastavat enemmän hengitystieinfektioita kuin ihmiset, joilla D-vitamiinipitoisuus on tulkittu riittävän korkeaksi. On myös näyttöä, että merkittävä D-vitamiinilisä vähentää hengitysinfektioita henkilöillä, jotka sairastavat toistuvia hengitystieinfektioita tai joilla on vikaa elimistön puolustusmekanismeissa. D-vitamiinia on jopa verrattu antibiootteihin.

Toisaalta pelkkä D-vitamiinilisä ei muuten terveillä lapsilla tai aikuisilla vähennä merkittävästi flunssien määrää. Tämä johtunee elimistön puolustusmekanismien monimuotoisuudesta.

D-vitamiinia saadaan ruuasta (vitaminoitu maito ja rasvalevite, kala, kananmuna, maksa, sienet) ja auringon valosta. Nämä eivät kuitenkaan riitä Suomessa pitämään D-vitamiinitasoa riittävänä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee ikääntyville 20 ug:n vitamiinilisää vuorokaudessa. Voi olla, että tämä annos ei ole kaikille immunologisesti riittävä, ja ikääntyville on suositeltu veren tasoiksi 75-100 nmol/l. Oikea D-vitamiinin annos on kiistanalainen. On myös kiistanalaista, kannattaako muuten terveen ihmisen mitata veren D-vitamiinipitoisuus. Mittausta ikääntyvillä puoltaa se, että Suomessa puuterajan (50 nmol/l) alittavia D-vitamiinipitoisuuksia on todettu noin viidenneksellä aikuisista.

D-vitamiinin puutos on yhdistetty lukuisiin sairauksiin, esimerkiksi syöpään, verenkiertoelimistön tauteihin ja diabetekseen, mutta kiistatonta näyttöä ei ole.