Prebiootti parantaa suoliston mikrobiomia

  • Suolen mikrobiomi säätelee laajasti elimistön vastustuskykyä
  • Prebiootit edistävät suolistolle edullisten suolistobakteerien kasvua
  • Polydekstroosi on prebiootti ja se osaltaan lisää ruokamassaa suolessa ja ehkäisee ummetusta.

Prebiootti on eloton ja turvallinen, kuidun kaltainen imeytymätön ruuan hiilihydraatti Se edistää elimistölle hyödyllisten suolistobakteerien esimerkiksi laktobasillien ja bifidobakteerien kasvua. Prebiootteja on äidinmaidossa, äidinmaidon vastikkeissa ja ravinnossa mm. sienissä, parsassa, sipulissa, valkosipulissa ja soijapavuissa. On näyttöä, että prebiootit vähentävät pienten lasten hengitystieinfektioiden esiintymistä.

Polydekstroosi on prebiootti. Se on rakenteeltaan glukoosipolymeeri. Paksunsuolen bakteerit käyttävät polydekstroosia ravinnokseen ja polydekstroosi lisää suolen hyödyllisten bifidobakteerien määrää. 

Polydekstroosi lisää ruokamassaa suolessa ja ehkäisee ummetusta. Polydekstroosi on yleensä hyvin siedetty, mutta muiden prebioottien lailla, se voi lisätä suolen kaasun määrää ja aiheuttaa ilmavaivoja.

Polydekstroosi siis muuttaa suolen mikrobiomia edulliseen suuntaan. Suolen mikrobiomi säätelee laajasti elimistön vastustuskykyä ja useita muita toimintoja ja se aktiivisen tutkimuksen kohteena. Uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet, että suolen mikrobiomi vaikuttaa myös aivojen toimintaan.