Hyvänmakuinen D-vitamiini-prebiootti-sinkki -yhdistelmä pienille lapsille.

  • D-vitamiini
  • Prebiootti
  • Sinkki

Suunniteltu vahvistamaan lapsen kehittyvää vastustuskykyä ja suojaamaan äkillisiltä hengitystieinfektioilta.

5 ml hyvänmakuista LastenLuneraa vuorokaudessa 6 kuukauden iästä alkaen kattaa lapsen päivittäisen D-vitamiinitarpeen. Vaikuttavat aineet vahvistavat monella tapaa elimistön puolustusmekanismeja. Tarvittaessa flunssan hoidon tueksi 2,5 ml 4 kertaa päivässä, 5 vuorokauden ajan.

Alle 5-vuotias lapsi sairastaa keskimäärin 6 hengitystieinfektiota vuodessa.

LastenLunera tukee vastustuskyvyn kehittymistä.

Lasten hengitystieinfektioista

  • Sinkki ja flunssa

    • Sinkki vahvistaa monella tapaa elimistön puolustusmekanismeja
    • Sinkki estää yleisimmän flunssaviruksen, rinoviruksen, monistumista
    • On viitteitä, että sinkkihoito voi vähentää flunssan esiintymistä

    Sinkki (Zn) on raudan jälkeen määrältään toiseksi suurin hivenaine elimistössä. Ihminen tarvitsee sinkkiä päivittäin, sillä sinkki ei riittävästi varastoidu elimistöön. Hyviä sinkin lähteitä ovat lihatuotteet, äyriäiset, maitotuotteet, täysjyvävilja, pähkinät ja vihreät vihannekset.

    Sinkki vaikuttaa elimistössä monella tapaa. Se osallistuu solun jakautumiseen, proteiinisynteesiin, haavan paranemiseen, DNA synteesiin ja elimistön puolustusmekanismien toimintaan. Sinkki vaikuttaa yli 300 entsyymin toimintaan.

    Suomessa ei esiinny sinkin puutetta, mutta kehitysmaissa noin 25% ihmisistä kärsii sinkin puutteesta. Sinkin puute aiheuttaa kasvun hidastumista, suoliston toiminnan häiriötä ja lisää alttiutta infektiosairauksiin. Sinkin puute heikentää kaikkia immuunivasteen osia ja siten vastustuskykyä sekä viruksia että bakteereita kohtaan. Toisaalta sinkki estää tärkeimmän flunssaviruksen, rinoviruksen, monistumista.

    Lääketieteellisessä julkaisussa JAMA:ssa arvioitiin vuonna 2014 nykyinen tieto sinkin tehosta flunssan hoidossa. Jos imeskeltävä sinkkihoito aloitetaan 24 tunnin kuluessa oireiden alusta ja annos on riittävän suuri, flunssan kesto vähenee merkittävästi. Lapsilla  sinkin tehoa flunssan hoidossa on selvitetty kolmessa tutkimuksessa, mutta selvää tehoa ei ole voitu osoittaa. Kehitysmaissa sinkkiä suositellaan lasten ripulitaudin hoitoon.

    Sinkin tehoa flunssan estossa on vähän tutkittu. Yhdessä tutkimuksessa lapsilla sinkkihoito vähensi flunssan esiintymistä noin 30%. Kehitysmaissa sinkin lisääminen lasten ravintoon vähentää ripulin ja keuhkokuumeen esiintymistä.

  • Prebiootti aktivoi elimistön puolustusmekanismien toimintaa

    • Prebiootti on imeytymätön hiilihydraatti
    • Prebiootti edistää terveyttä lisäämällä hyödyllisten bakteerien kasvua suolistossa
    • Prebiootti aktivoi elimistön puolustusmekanismien toimintaa
    • Polydekstroosi on prebiootti, joka on hyvin siedetty

    Probiootti on elävä bakteeri, joka muuttaa ruoansulatuskavanan mikrobistoa terveyttä edistäväksi. Laktobasillit ja bifidobakteerit ovat yleisimmin tutkittuja ja käytettyjä probiootteja. Probiootit edistävät elimistön puolustusmekanismien toimintaa monella eri mekanismilla. On näyttöä, että probiootit voivat vähentää lasten sairastuvuutta hengitystieinfektioihin.

    Prebiootti on eloton ja turvallinen, kuidun kaltainen imeytymätön ruoan hiilihydraatti Se edistää elimistölle hyödyllisten suolistobakteerien kasvua. Prebiootteja on äidinmaidossa, äidinmaidon vastikkeissa ja ravinnossa mm. sienissä, parsassa, sipulissa, valkosipulissa ja soijapavuissa. On alustavaa näyttöä, että prebiootit vähentävät pienten lasten hengitystieinfektioiden esiintymistä.

    Polydekstroosi on prebiootti. Se on rakenteeltaan glukoosipolymeeri. Paksunsuolen bakteerit käyttävät polydekstroosia ravinnokseen ja polydekstroosi lisää suolen hyödyllisten bifidobakteerien määrää. Polydekstroosi lisää ruokamassaa suolessa ja ehkäisee ummetusta. Polydekstroosi on yleensä hyvin siedetty, mutta muiden prebioottien lailla se voi lisätä suolen kaasun määrää ja aiheuttaa ilmavaivoja.

  • D-vitamiini ja lasten hengitystieinfektiot

    • D-vitamiini aktivoi elimistön puolustusmekanismeja
    • Matala veren D-vitamiinipitoisuus lapsilla liittyy alttiuteen sairastua flunssaan
    • D-vitamiinihoito yksin ei estä flunssan kehittymistä

    Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiini vaikuttaa suotuisasti ihmisen puolustusmekanismeihin monella eri tavalla. Se aktivoi tehokkaasti luontaisia puolustusmekanismeja lisäämällä esimerkiksi virusten ja bakteerien kasvua estävän katelisidiini-nimisen peptidin määrää. D-vitamiini vahvistaa hengitysteiden epiteelisolujen toimintaa. Se vaikuttaa myös hankittuun immuniteettiin säätelemällä T-solujen toimintaa. D-vitamiini on yllättäen myös liiallista tulehdusreaktiota rajoittava aine.

    Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että lapset, joilla on matala veren D-vitamiinipitoisuus sairastavat enemmän hengitystieinfektioita kuin lapset, joilla D-vitamiinipitoisuus on tulkittu riittävän korkeaksi. Tällä perusteella ei kuitenkaan voida väittää, että D-vitamiinin puutos yksiselitteisesti lisäisi alttiutta sairastua flunssaan.

    Vähentääkö D-vitamiinin saanti flunssien esiintymistä? Neljässä kontrolloidussa tutkimuksessa lapsilla D-vitamiinin anto vähensi hengitystieinfektioita, mutta tutkimuksissa oli puutteita. Suomalaisessa kontrolloidussa tutkimuksessa varusmiehillä puolet D-vitamiinia 10 mikrogrammaa päivässä saaneista pysyi terveenä 6 kk:n seuranta-ajan verrattuna kolmasosaan kontrolliryhmässä. Uudessa-Seelannissa tehdyssä tutkimuksessa kerran kuukaudessa annosteltu D-vitamiini ei vähentänyt flunssien esiintymistä muuten terveillä aikuisilla, joilla oli jo ennestään riittävä veren D-vitamiinitaso. Sen sijaan on näyttöä, että suuri D-vitamiinilisä vähentää hengitystieinfektioita henkilöillä, jotka sairastavat toistuvia hengitystieinfektioita tai joilla on vikaa elimistön puolustusmekanismeissa.

    D-vitamiinin tehoa lasten flunssan ja muiden hengitystieinfektioiden hoidossa on tutkittu vähän. Lasten keuhkokuumeen hoidossa D-vitamiinilisä ei nopeuta paranemista. Tämä on odotettavaa, sillä hengitystieinfektioiden tulehdusmekanismit ovat niin monimutkaiset, että yksi lääkeaine tai ravintoaine tuskin vaikuttaa merkittävästi paranemiseen.

    On selvää, että kaikkien pitäisi pitää veren D-vitamiinitaso riittävänä. On ilmeistä, että infektioiden torjunnassa tarvitaan korkeampia tasoja kuin riisitaudin torjunnassa. Osa tutkijoista suosittelee kaikille 20 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä vauvasta vaariin. Se on piirun verran suurempi kuin valtakunnallinen suomalainen suositus, mutta siitä voi olla etua flunssan ehkäisyssä. Lasten D-vitamiinitasoja ei suositella mitattaviksi muuta kuin poikkeustapauksissa.