Tutkimus on osoittanut: Oikea apu voi lyhentää flunssan kestoa kolmanneksella!

Sinkki lyhentää flunssan kestoa jopa kolmanneksella, jos osaa ostaa oikeanlaisia tabletteja

Dosentti Harri Hemilän tutkimuskatsaus osoittaa, että sinkkiä sisältävät imeskelytabletit voivat lyhentää flunssan kestoa kolmanneksella! Imeskelytablettien hyödyt perustuvat siihen, että sinkki vapautuu nieluun.

British Journal of Clinical Pharmacology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, ettei sinkin flunssan kestoa lyhentävä vaikutus riipu flunssapotilaiden iästä, sukupuolesta, etnisestä taustasta, allergioista, tupakoinnista tai flunssan oireiden voimakkuudesta. Kolmen päivän lyhentyminen on siis laajalti yleistettävissä.

Tablettien koostumuksella on Hemilän mukaan suuri merkitys. Jos sinkki on sellaisessa muodossa, että se ei vapaudu nielussa, tableteista ei ole hyötyä.

Suomen markkinoilla on kolmenlaisia imeskelytabletteja. Niissä sinkin suoloina on käytetty joko sinkkisitraattia, sinkkiglukonaattia tai sinkkiasetaattia. Vain sinkkiglukonaatista ja sinkkiasetaatista on apua Hemilän mukaan. (Julkaisijan huomautus: Luneran sinkki on sinkkiglukonaattia)

HEMILÄN tutkimuskatsaus kattaa seitsemän satunnaistettua yhdysvaltalaistutkimusta, joiden kohteena oli yhteensä 575 amerikkalaista aikuista.

Kolmessa tutkimuksessa koehenkilöt käyttivät flunssan aikana sinkkiasetaattia. Niissä flunssien kesto lyheni keskimäärin 40 prosenttia.

Neljässä tutkimuksessa koehenkilöt käyttivät puolestaan sinkkiglukonaattia sisältäviä tabletteja. Flunssat lyhenivät keskimäärin 28 prosenttia.

”Keskiarvojen ero selittyy kuitenkin satunnaisvaihtelulla”, Hemilä sanoo. Hän muistuttaa myös, että flunssaa aiheuttavat monenlaiset virukset. ”Emme tiedä, tehoaako sinkki eri viruksiin eri tavalla”, hän sanoo.

HEMILÄ tutki myös, vaikuttaako annostus sinkki-imeskelytablettien tehoon.
Hänen tarkastelemissaan tutkimuksissa sinkin päivittäinen annos vaihteli 80–207 milligramman välillä. Hän ei kuitenkaan löytänyt näyttöä sille, että teho paranisi, kun annokset kasvavat yli sataan milligrammaan päivässä.

HEMILÄ antoi sinkin käyttöön kolme ohjetta, jotka ovat tiivistettynä seuraavat:

  1. Tarkista sinkkitabletteja ostaessasi, että niiden vaikuttava aine on joko sinkkiasetaatti tai sinkkiglukonaatti.
  2. Aloita imeskelytablettien käyttö heti flunssan oireiden ilmetessä. Selkeimmät hyödyt tutkimuksessa saatiin silloin, kun tablettien käyttö aloitettiin 24 tunnin sisällä flunssan oireiden alkamisesta.
  3. Jatka imeskelytablettien käyttöä niin kauan kuin flunssa jatkuu. ”Jos viikossa et huomaa saaneesi apua, voi lopettaa sinkin käytön”, hän toteaa.

Lisätiedot: Harri Hemilä, Edward J. Petrus, James T. Fitzgerald and Ananda Prasad: Zinc acetate lozenges for treating the common cold: an individual patient data meta-analysis, British Journal of Clinical Pharmacology.