Echinacea flunssan hoidossa ja ehkäisyssä

  • Echinacea on suosittu flunssalääke Euroopassa ja Amerikassa
  • Tutkimustulokset Echinacea-hoidon tehosta ovat ristiriitaisia. Echinacea-hoito yksin ei lyhennä flunssan kestoa
  • Echinacea-hoito voi estää flunssan kehittymistä

Mitä on Echinacea?

Echinacea (punahattu) on ruohovartinen perenna, joka kuuluu asterikasvien heimoon. Echinaceasta on tehty uutteita, joita on vuosikausia käytetty Amerikassa ja Euroopassa infektiosairauksien ja haavojen hoidossa.

Punahattu ja flunssa

Echinacea-tutkimus on vaikeasti tulkittavaa, sillä kasvisukuun kuuluu useita lajeja. Lisäksi uutteita on valmistettu punahatun eri osista, kukinnoista, varsista tai juurista, ja eri kasvukausien aikoina. Ehkä eniten tutkimusta on tehty Echinacea purpurealla (kaunopunahattu). Sitä on yleisesti käytetty flunssan hoidossa. Havainnot ovat ristiriitaisia, mutta Maailman terveysjärjestö ja Saksan terveysviranomaiset suosittelevat punahatun käyttöä.

Tutkittuja tuloksia

Vuonna 2007 julkaistu meta-analyysi (Shah SA ym. Lancet Infect Dis) analysoi 14 tutkimusta. Kirjoittajat toteavat, että julkaistujen tutkimusten mukaan Echinacea-hoito lyhentää flunssan kestoa ja toisaalta estää flunssan kehittymistä. Uusin Cochrane-katsaus (2014) toteaa eri tutkimusten vertailun vaikeaksi. Yhdistämällä eri tutkimuksia kirjoittajat havaitsivat 10-20 % tehon flunssan estossa. Yksin annosteltuna flunssan hoidossa ei todettu merkittävää tehoa.

Estää usean viruksen monistumista

Echinacean vaikutusmekanismit ovat osin epäselvät. Echinacea estää usean viruksen monistumista. Useat echinacea-valmisteet vaikuttavat tulehdusreaktioon estämällä esim. tavallisimman flunssaviruksen, rinoviruksen, aiheuttamaa sytokiinireaktiota. On selvää, että echinacea-valmisteet pitäisi standardoida, jotta niiden vaikutusmekanismeja voitaisiin toistetusti selvittää.

Ei suositella pienille lapsille

Echinacean tavallisin mahdollinen sivuvaikutus on allerginen reaktio. Punahattua ei suositella pienille lapsille eikä pujo- ja maruna-allergikoille. Koska vaikutuksista raskauden aikana ei ole tietoa, ei punahattua myöskään suositella käytettäväksi raskauden aikana.