Sinkki ja flunssa

  • Sinkki vahvistaa monella tapaa elimistön puolustusmekanismeja
  • Sinkki estää yleisimmän flunssaviruksen, rinoviruksen, monistumista
  • Sinkkihoito lyhentää flunssan kestoa, jos hoito aloitetaan suurella annoksella heti oireiden alettua

Toiseksi yleisin hivenaine elimistössä

Sinkki (Zn) on raudan jälkeen määrältään toiseksi suurin hivenaine elimistössä. Ihminen tarvitsee sinkkiä päivittäin, sillä sinkki ei riittävästi varastoidu elimistöön. Hyviä sinkin lähteitä ovat lihatuotteet, äyriäiset, maitotuotteet, täysjyvävilja, pähkinät ja vihreät vihannekset.

Puutteen seuraukset

Kehittyneissä maissa sinkin puute on harvinaista, mutta kehitysmaissa noin 25% ihmisistä kärsii sinkin puutteesta. Sinkin puute aiheuttaa kasvun hidastumista, suoliston toiminnan häiriötä ja lisää alttiutta infektiosairauksiin. Sinkin puute heikentää kaikkia immuunivasteen osia ja siten vastustuskykyä sekä viruksia että bakteereita kohtaan. Toisaalta sinkki estää tärkeimmän flunssaviruksen, rinoviruksen, monistumista.

Suositeltavaa flunssan hoitoon

Sinkkiä voi siis suositella flunssan hoidoksi. Hoito pitäisi aloittaa välittömästi ensimmäisten oireiden alkaessa eli sinkkivalmiste pitäisi olla valmiina kotona. Vaikuttaako sinkki kaikkiin flunssaa aiheuttaviin viruksiin on epäselvää.

Mihin vaikuttaa?

Sinkki vaikuttaa elimistössä monella tapaa. Se osallistuu solun jakautumiseen, proteiinisynteesiin, haavan paranemiseen, DNA synteesiin ja elimistön puolustusmekanismien toimintaan. Sinkki vaikuttaa yli 300 entsyymin toimintaan.

Historiaa

Ensimmäinen tutkimus sinkin vaikutuksesta flunssan oireisiin ja flunssan kestoon julkaistiin vuonna 1984. Amerikkalaisessa lääketieteellisessä julkaisussa JAMA:ssa arvioitiin vuonna 2014 nykyinen tieto sinkin tehosta flunssan hoidossa perustuen 14 tutkimukseen. Jos imeskeltävä sinkkihoito aloitetaan 24 tunnin kuluessa oireiden alettua ja annos on > 75 mg /vrk flunssan kesto vähenee 4 vrk (8.7 vrk matalaa sinkkiannosta saavilla verrattuna 4.5 vrk suurta sinkkiannosta saavilla). Sinkkiä suositellaan imeskeltävän 3-4 tunnin välein päivässä. Sinkin tavallinen sivuvaikutus on paha metallinen jälkimaku. Noin 10 % ihmisistä on ns. supermaistajia ja erityisesti heillä paha maku voi olla ongelma.

Sinkin tehoa flunssan estossa on tutkittu vähän. Yhdessä tutkimuksessa lapsilla sinkkihoito vähensi flunssan esiintymistä noin 30%.