Prebiotika

  • Prebiotika är kolhydrater som inte bryts ner av kroppen
  • Prebiotika främjar hälsan genom att öka mängden nyttiga tarmbakterier
  • Prebiotika aktiverar funktionen hos kroppens försvarsmekanismer
  • Polydextros är en form av prebiotika som tåls väl

Probiotika är levande bakterier som ändrar mikroberna i matsmältningskanalen så att de främjar hälsan. Laktobaciller och bifidobakterier är de oftast undersökta och använda probiotika. Probiotika främjar funktionen hos kroppens försvarsmekanismer via flera olika mekanismer. Det finns bevis för att probiotika kan minska barns insjuknande i luftvägsinfektioner.

Prebiotika är en livlös och säker, fiberaktig kolhydrat som inte tas upp av kroppen. De främjar tillväxten av gynnsamma tarmbakterier. Prebiotika finns i modersmjölk, modersmjölksersättning och näring, bland annat svamp, sparris, lök, vitlök och sojabönor. Det finns preliminära indikationer på att prebiotika minskar förekomsten av luftvägsinfektioner hos småbarn.

Olydextros är en form av prebiotika. Den är en glukospolymer. Bakterierna i tjocktarmen använder polydextros som näring och polydextros ökar mängden nyttiga bifidobakterier i tarmen. Polydextros ökar matmassan i tarmen och förebygger förstoppning. Polydextros tåls i allmänhet väl, men liksom övriga prebiotika kan den öka mängden tarmgaser och ge upphov till luftbesvär.